Όλοι μας βιώνουμε καθημερινά καταστάσεις οι οποίες μας επηρεάζουν και πολλές φορές μας βγάζουν από το κέντρο μας. Η ιατρική από τη μεριά της βεβαιώνει την αφύσικη ανάπτυξη μικροβίων σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε αγχωτική κατάσταση είτε λόγω ενοχών είτε λόγω έμμονων ιδεών, φόβου είτε οποιουδήποτε άλλο αρνητικού γεγονότος. Έρευνα του πανεπιστημίου Stanford έδειξε ότι 15 λεπτά παρακολούθησης αρνητικών ειδήσεων την ημέρα, σταματάει τη νευρογέννεση στον εγκέφαλο για τρεις μέρες. Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτό πραγματικά.

Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει έντονο άγχος, η συνείδηση του ανθρώπου αποσυντονίζεται με αποτέλεσμα τα κύτταρα του σώματός μας να λαμβάνουν λάθος μηνύματα. Αυτό συνεπάγεται ότι τα κύτταρα μας αρχίζουν να χάνουν τον ειρμό τους και υπολειτουργούν με αποτέλεσμα η λανθασμένη λειτουργία τους να μειώνει τις αντιστάσεις του σώματος επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων και εμφάνιση νοσημάτων. Δημιουργείται λοιπόν σωματοποίηση (σωματικό σύμπτωμα) εξαιτίας της ψυχικής μας κατάστασης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις σωματοποιήσεις αυτές λαμβάνοντας κατά κύριο λόγο φάρμακα, τις περισσότερες φορές ισχυρά και με έντονες παρενέργειες αλλά και φάρμακα τα οποία δεν ενδείκνυνται για το συγκεκριμένο πρόβλημα τους (π.χ αντικαταθλιπτικά για αϋπνία ή για πανικούς). Εδώ θέλω να τονίσω ότι δεν είμαι κατά των φαρμάκων αλλά είμαι πολύ σκεπτικός απέναντι τους και πιστεύω ακράδαντα ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Το φάρμακο θα σου δώσει ίσως ένα χρονικό περιθώριο (περίοδο χάριτος) μέσα στο οποίο χρειάζεται να βρεις και να αντιμετωπίσεις την αιτία της ασθένειας (γιατί δημιουργήθηκε) και όχι μόνο το σύμπτωμα (σωματοποίηση και εκδήλωση) γιατί διαφορετικά το πρόβλημα μπορεί να γίνει είτε πιο έντονο είτε χρόνιο και μετά από κάποια χρονική στιγμή θα χρειαστεί να αυξήσεις τη συχνότητα τους ή να πάρεις πιο ισχυρά φάρμακα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η υπνοθεραπεία στην αντιμετώπιση ασθενειών.

Η Υπνοθεραπεία ανήκει στην κατηγορία των συμπληρωματικών θεραπειών, είναι αποδεδειγμένη επιστημονικά και υπάρχουν και πάρα πολλές έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητά της. Μέσω της Υπνοθεραπείας έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε σε μία βαθειά κατάσταση χαλάρωσης ( μεταξύ ύπνου και ξύπνου) και να  αποκτήσουμε πρόσβαση στο υποσυνείδητο (την αποθήκη του μυαλού μας) και να θεραπεύσουμε την αιτία του προβλήματος. Μέσα στην ύπνωση χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές  ανάλογα με τον άνθρωπο που έχουμε μπροστά μας και ανάλογα με το τί θέλουμε να πετύχουμε (π.χ αναδρομή σε παιδική ηλικία, gestalt σε κατάσταση ύπνωσης, Νευρογλωσσικό προγραμματισμό, θεραπεία μερών, αναδρομή σε τραυματική εμπειρία). Στην ουσία αυτό που καταφέρνει η Υπνοθεραπεία είναι να επαναφέρει την μεταφορά σωστών μηνυμάτων της συνείδησης μας προς το κύτταρο οπότε και ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτοΐασης που έχουμε όλοι μας και έτσι το σώμα το οποίο έχει την τάση προς την αυτοθεραπεία επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Στην πραγματικότητα ο ίδιος ο άνθρωπος θεραπεύει τον εαυτό του. Ο Υπνοθεραπευτής είναι απλά ένας καθοδηγητής.

Δαφόπουλος Ευάγγελος – Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Θεραπευτής Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού, Θεραπευτής Αναδρομικής Θεραπείας