Κλινική Υπνοθεραπεία – Κλινική Ύπνωση

Η Ύπνωση ως Θεραπευτικό Εργαλείο

 Ο όρος «Υπνοθεραπεία» προέρχεται από τις λέξεις «ύπνος» και «θεραπεία» και βρίσκει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και στα Ασκληπιεία “Ανακλιντήρια”. Υπήρχε, μάλιστα, και ιδιαίτερο “εγκοιμητήριο” –το πρώτο κέντρο υγείας– όπου εφαρμοζόταν η τότε γνωστή θεραπευτική μέθοδος για παθήσεις του σώματος αλλά και της ψυχής.

Ο κλινικός της όρος υποδηλώνει ότι η θεραπευτική αυτή μέθοδος ασχολείται με σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα τα οποία έχουν ιατρική βάση. Είναι σημαντικό, για ευνόητους λόγους, η θεραπευτική αυτή μέθοδος να εφαρμόζεται από έναν άρτια εκπαιδευμένο επαγγελματία, πιστοποιημένο από έναν αξιόπιστο, επίσημο, φορέα.

κλινική ύπνωση

Κλινική ύπνωση

Η κλινική υπνοθεραπεία χρησιμοποιεί την ύπνωση, μια διαφορετική κατάσταση συνειδητότητας για να θεραπεύσει κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια, ανθυγιεινές πεποιθήσεις και εθιστικές συμπεριφορές.

Η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδος ψυχοθεραπείας. Κατά τη διάρκειά της, ο θεραπευτής βοηθάει τον υποβαλλόμενο στην ύπνωση να μπει σε μία κατάσταση διαφορετικής συνειδητότητας αλλά όχι ύπνου, επιτρέποντας έτσι την ανάκληση μνήμης από το υποσυνείδητο. Το υποσυνείδητό μας είναι το μέρος του μυαλού μας στο οποίο αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες, οι πεποιθήσεις, αλλά και τα γεγονότα, τραυματικά και μη, με τα οποία έχουμε έρθει σε επαφή από τη γέννησή μας μέχρι και σήμερα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας το συνειδητό μας μυαλό είναι παρόν απλά για να εποπτεύει την όλη διαδικασία.

Σε κάθε συνεδρία το άτομο έχει τον πλήρη έλεγχο, ενώ –ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται– μπορεί να υπάρξει και διάλογος ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο υποβαλλόμενος σε ύπνωση, βλέποντας αντικειμενικά και χωρίς συναισθηματική έξαρση την κατάσταση, συνειδητοποιεί τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και είναι σε θέση να πραγματοποιήσει θετικές αλλαγές. Έτσι, μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία επιζήμια πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς και να αλλάξει νοοτροπία και τρόπο ζωής.


Το άτομο κατά τη διάρκεια της Ύπνωσης δεν κοιμάται, απλά μπαίνει σε μία χαλαρωτική κατάσταση στην οποία είναι δυνατός ο επαναπρογραμματισμός του υποσυνειδήτου του.


Η διαφορά της κατάστασης ύπνωσης από την κατάσταση ύπνου έγκειται στο γεγονός ότι κατά τον ύπνο περνάμε από 4 στάδια σε διαδοχικούς κύκλους 90 λεπτών. Η ύπνωση σχετίζεται περισσότερο με τη RΕΜ φάση του ύπνου (Rapid Eye Movement ή Ταχεία Οφθαλμική Κίνηση), που εμφανίζεται μετά το πρώτο στάδιο κάθε κύκλου, κατά την οποία βλέπουμε όνειρα και διαρκεί πολύ λίγο (μέγιστο 30’ λεπτά), σε αντίθεση με την αίσθηση ότι ονειρευόμασταν για ώρες.

Πριν από κάθε συνεδρία ο Υπνοθεραπευτής παίρνει ένα ιστορικό από τον υποβαλλόμενο. Μετά την πρώτη συνεδρία συμφωνεί μαζί του ένα πλάνο αντιμετώπισης των προβλημάτων που τον απασχολούν καθώς και τον αριθμό των συνεδριών που χρειάζονται. Κατά μέσο όρο 6 συνεδρίες επαρκούν για να παρατηρηθεί μία εντυπωσιακή αλλαγή που θα διαρκέσει, όμως ο ακριβής αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το ιστορικό του καθενός και από το πόσο χρόνιο είναι το πρόβλημα.

Κλινική Υπνοθεραπεία Θεσσαλονίκη

Κλινική Υπνοθεραπεία Θεσσαλονίκη

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP: Neuro-Linguistic Programming)

(Επανα)Προγραμματισμός του Νου

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός –NLP χρησιμοποιείται για ν’ αλλάξουμε μη επιθυμητές συμπεριφορές οι οποίες μας εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους μας. Η μέθοδος βασίζεται στην αντικατάσταση επαναληπτικών μοτίβων συμπεριφοράς και ανθυγιεινών πεποιθήσεων με υγιείς: αντικαθιστούμε τις μη επιθυμητές καταστάσεις και συμπεριφορές με νέες, για να πετύχουμε αυτό που μας ωφελεί.

Το σύστημα NLP γεννήθηκε τη δεκαετία του 1970 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ από έναν γλωσσολόγο και έναν μαθηματικό. Προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων που διέπρεπαν σε κάποιον τομέα και έφτιαξαν ένα τεχνικό εγχειρίδιο επιτυχίας.

Ο NLP βασίζεται σε 3 συστατικά που επηρεάζουν περισσότερο την ανθρώπινη εμπειρία:

  • Νευρολογικό σύστημα (μυαλό): καθορίζει τη λειτουργία του σώματός μας
  • Γλώσσα: πώς αλληλεπιδρούμε και επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους
  • Προγραμματισμός: πώς έχουμε σχεδιάσει το μέλλον του κόσμου μας

Η Κλινική Υπνοθεραπεία έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογής. Εάν βρίσκεστε αντιμέτωποι με φοβίες, άγχος, στρες, κατάθλιψη, αν δυσκολεύεστε στην εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας ή κοινωνικής δικτύωσης, ή αν επιθυμείτε να σταματήσετε μια κακή συνήθεια, τότε η Υπνοθεραπεία είναι σε θέση να σάς βοηθήσει άμεσα.

Η λίστα που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας δεν καλύπτει όλα τα θέματα τα οποία η Υπνοθεραπεία & ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP Neuro-Linguistic Programming) μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν, καθώς θα ήταν ατελείωτη. Αναφέρεται, όμως, στα συνηθέστερα προβλήματα στα οποία η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Εάν έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο δεν αναφέρεται στη λίστα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να το συζητήσουμε.

Κέντρο Κλινικής Υπνοθεραπείας Θεσσαλονίκης

Εμείς στο Κέντρο Κλινικής Υπνοθεραπεία & (NLP) Νευρολογικού Προγραμματισμού είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για κάτι που σας απασχολεί και να κλείσετε ένα ραντεβού για να το αντιμετωπίσετε!