Η συγχώρεση είναι συμπαντική ΑΡΕΤΗ. Είναι πράξη αυτογνωσίας και θεραπείας, πολλές φορές και για τα δύο μέρη. Κυρίως όμως γι’αυτόν που συγχωρεί. Αν γινόταν πράξη ζωής θα μας απάλλασσε από πολλά προβλήματα και ασθένειες.

 Η λέξη συγχωρώ είναι σύνθετη ,αποτελείται από το συν + χωρώ, με άλλα λόγια αφήνω χώρο μέσα στην ψυχή μου και για τον άλλο!

Πολλοί συνάνθρωποί μας νομίζουν πως συγχωρώντας αυτόν που τους πλήγωσε, τον αθωώνουν από το «έγκλημά του». Εδώ αγαπητοί μου φίλοι παρερμηνεύουμε πλήρως την έννοια της συγχώρεσης. Είναι σοφή επιλογή,  το να συγχωρέσεις κάποιον γιατί εξασφαλίζεις το δικό σου συμφέρον… Παρακολουθείστε τη σκέψη μου και είμαι σίγουρος πως θα συμφωνήσετε. Με τη συγχώρεση απαλλάσσεσαι εσύ ο ίδιος από τον δράστη. Όσο αρνείσαι να τον/την συγχωρέσεις είσαι ΔΕΣΜΙΟΣ του/της. Όσο όμως παραμένεις δέσμιος, σε παρασύρει  σε ψυχικές δυσκολίες και όχι μόνο. Η ασυγχωρητικότητα σε οδηγεί σε μια ψυχική κατάσταση άγχους, Θυμού, εκνευρισμού, προσβολής εχθρότητας, φόβου μήπως πληγωθείς ξανά, ενώ σου δημιουργεί  την τάση να αποφεύγεις ένα συγκεκριμένο άνθρωπο.

Ο Δρ.Μπέν Τζόνσον, ιατρός , ο οποίος έδινε διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, ανέφερε πάντα πως ,οι καρκινοπαθείς που είχε γνωρίσει ,αντιμετώπιζαν ζητήματα σχετικά με την Απροθυμία Συγχώρεσης! Το ίδιο και ο Δρ. Loyd εξηγούσε στους ακροατές του, πως πίσω από όλα τα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχε δει, κρυβόταν πάντα ένα ζήτημα απροθυμίας συγχώρεσης.

forgiveness-hugs

Η συγχώρεση είναι πράξη σοφίας και ψυχικής ανδρείας.  Δρα στην συμπαντική συνείδηση ως ενέργεια αυτογνωσίας. Φέρνει γαλήνη και ηρεμία. Ας θυμηθούμε τα λόγια του ΙΗΣΟΥ πάνω στο Σταυρό: «Πάτερ άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» και στην Κυριακή προσευχή: « …και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών,ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών….»

Η συγχώρεση είναι πράξη δυνατού ανθρώπου, οι αδύναμοι δεν συγχωρούν.(Μαχάτμα Γκάντι)

Ανθρώπινο το πλανάσθαι. «Και ο καλός κυβερνήτης ναυαγεί και ο σπουδαίος άνθρωπος αποτυγχάνει» (Δημόκριτος).

«Μπροστά σε αυτούς που έσφαλαν από μια άστοχη κρίση, πρέπει να συγκρατούμε το θυμό μας» (Σοφοκλής).

Ακόμα και οι μαϊμούδες πέφτουν από τα δένδρα! (Γιαπωνέζικη παροιμία).

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, καθένας που περπατά πάνω  σε αυτόν τον πλανήτη και κάθε πλάσμα που ζει πάνω στη Γη, είναι μέρος Ενός  Συλλογικού  Εαυτού, μιας Συμπαντικής  Συνειδητότητας. Όλοι και όλα είμαστε Ένα. Συγχωρώντας λοιπόν τον συνάνθρωπό μας συγχωρούμε τον εαυτό μας! Καλή Συγχώρεση  ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ν. Γ. Δαφόπουλος Σύμβουλος Διατροφής και ορθού Τρόπου Ζωής
Vie et action CE.R.ED.OR (centre de reserche et education orthobionomie)