Η Κλινική Υπνοθεραπεία στην Ελλάδα κακά τα ψέματα είναι ένα αντικείμενο σχετικά καινούργιο και πολλοί άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί απέναντί της λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης αλλά και της παραπληροφόρησης γύρω από αυτό το αντικείμενο. Η αλήθεια είναι ότι η Ύπνωση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο και πολλοί άνθρωποι μπαίνουν σε αυτό το στάδιο συνειδητότητας κατά την διάρκεια της καθημερινής τους ζωής χωρίς καν να το καταλαβαίνουν. Ακόμη και όταν οδηγείτε, είστε σε μια ελαφριά κατάσταση ύπνωσης, στην οποία έχετε τον έλεγχο. Έχετε μια αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης και λειτουργείτε στον αυτόματο πιλότο χωρίς καν να το καταλαβαίνετε! Πολλές έρευνες άλλωστε έχουν γίνει σχετικά με την υπνωτική κατάσταση και τα διάφορα στάδια συνειδητότητας.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δισεκατομμύρια νευρώνες που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ηλεκτρισμού. Το αποτέλεσμα αυτής της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου είναι η δημιουργία εγκεφαλικών κυμάτων. O εγκέφαλός μας εκπέμπει συνεχώς σε διάφορες συχνότητες είτε κοιμόμαστε είτε βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση. Όλοι οι ήχοι που ακούμε καθημερινώς εκπέμπουν μία συγκεκριμένη συχνότητα (πχ. αυτοκίνητα, πουλιά, ροή του νερού) και δημιουργούν μία ηλεκτρική αντίδραση στον εγκέφαλό μας. Όταν ακούμε έναν ήχο για κάποια ώρα ο εγκέφαλός μας συντονίζεται με αυτόν.

Οπότε ανάλογα με την δραστηριότητα που κάνουμε κάθε στιγμή ο εγκέφαλός μας εκπέμπει σε διαφορετική συχνότητα κυμάτων. Μετά από μετρήσεις που έγιναν με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) τα εγκεφαλικά κύματα χωρίζονται σε 4 κύριες κατηγορίες.

  • Βήτα: Καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο βρίσκεστε στο στάδιο Βήτα. Είστε σε πλήρη εγρήγορση και ικανοί να συγκεντρωθείτε σε αυτό το άρθρο. Τα κύματα Βήτα αποτελούν συνήθως την πλήρη συνειδητότητα, κάθε πληροφορία υφίσταται την ανάλογη «λογοκρισία», προτού περάσει στο υποσυνείδητό μας. Έτσι, συχνά υπάρχει αντίσταση από το συνειδητό μέρος του μυαλού μας , σε οποιαδήποτε  επιθυμία ή/και προσπάθεια για αλλαγή
  • Άλφα: Τα κύματα Άλφα αποτελούν μια χαλαρωτική κατάσταση. Όταν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση είστε πιο δημιουργικοί και μπορείτε να οραματιστείτε.
  • Θήτα: Πρόκειται για ένα βαθύτερο στάδιο χαλάρωσης το οποίο επιτυγχάνεται συνήθως σε ύπνωση και διαλογισμό. Το στάδιο Θήτα μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε μνήμες του παρελθόντος. Βιώνουμε αυτή την κατάσταση συνήθως λίγο πριν κοιμηθούμε όταν αισθανόμαστε ότι γλιστράμε στον ύπνο και όταν ξυπνάμε κάθε μέρα.
  • Δέλτα: Τα κύματα Δέλτα τα βιώνουμε όταν κοιμόμαστε. Επιτρέπουν στο σώμα μας να ενεργοποιήσει του μηχανισμούς αυτοθεραπείας.

Κατά την διάρκεια της Θεραπευτικής Ύπνωσης βιώνουμε τις καταστάσεις των κυμάτων Άλφα, Θήτα και κάποιες φορές Δέλτα στα οποία και επιτυγχάνεται πρόσβαση στο υποσυνείδητο.

Με βάση επιστημονικές έρευνες (με την χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος) σε άτομα στα οποία παρέχεται η Κλινική Υπνοθεραπεία η δραστηριότητα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου μειώνεται και αυξάνεται αυτή του δεξιού ημισφαιρίου. Σύμφωνα με τους νευρολόγους το αριστερό ημισφαίριο συνδέεται με την λογική, δηλαδή με συμπεράσματα, γενικοποιήσεις και συνήθειες. Αντίθετα το δεξί ημισφαίριο ελέγχει την φαντασία, τον οραματισμό και την δημιουργικότητα. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι κατά την διάρκεια της ύπνωσης η λογική «μπαίνει σε ύπνο» και το υποσυνείδητο έρχεται στην επιφάνεια δίνοντας μας την δυνατότητα να το “επαναπρογραμματίσουμε” πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο την αλλαγή που χρειάζεται ο θεραπευόμενος.

Δαφόπουλος Ευάγγελος

Κλινικός Υπνοθεραπευτής – Θεραπευτής NLP