Ο Νευρογλωσσολογικός προγραμματισμός (ΝLP) αποτελεί έναν τρόπο – μία τεχνική με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης κάποιου, ώστε να τον βοηθήσουμε στο να επιτύχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί.

Ο NLP άρχισε να γίνεται γνωστός από τη δεκαετία του 1970. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία φοβιών και διαταραχών άγχους αλλά και τη βελτίωση της απόδοσης στον εργασιακό χώρο.

Ο NLP χρησιμοποιεί τεχνικές αντίληψης, συμπεριφοράς και επικοινωνίας για να διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τις σκέψεις και τις πράξεις τους. Αναπτύχθηκε από τους Richard Bandler (μαθηματικός) και John Grinder (γλωσσολόγος), οι οποίοι πίστευαν ότι ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί το μοτίβο σκέψης και συμπεριφοράς επιτυχημένων ατόμων και μετά να το διδαχτεί σε άλλους.

Πώς Λειτουργεί;

Οι διαφορετικές ερμηνείες του NLP καθιστούν δύσκολο τον ορισμό. Βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι λειτουργούν με εσωτερικούς «χάρτες» του κόσμου που μαθαίνουν μέσω αισθητηριακών εμπειριών.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο NLP είναι να ανιχνεύσει και να τροποποιήσει τις ασυνείδητες προκαταλήψεις ή περιορισμούς του «χάρτη» ενός ατόμου για τον κόσμο.

Ο NLP δεν είναι Υπνοθεραπεία. Αντ’ αυτού, λειτουργεί μέσω της συνειδητής χρήσης της γλώσσας για να επιφέρει αλλαγές στις σκέψεις και τη συμπεριφορά κάποιου. Βέβαια, όταν ο NLP χρησιμοποιείται μέσα στην Υπνοθεραπεία τότε τα αποτελέσματά του είναι πολύ εμφανή αλλά και μόνιμα.

Για παράδειγμα, ένα κεντρικό χαρακτηριστικό του NLP είναι η ιδέα ότι ένα άτομο χρησιμοποιεί ένα κύριο αισθητήριο σύστημα με το οποίο αντιλαμβάνεται τα γεγονότα γύρω του, γνωστό ως το προτιμώμενο αντιπροσωπευτικό σύστημα (preferred representational system – PRS).

Οι θεραπευτές NLP μπορούν να ανιχνεύσουν αυτή την προτίμηση μέσω της γλώσσας. Φράσεις όπως «αυτό φαίνεται ωραία ιδέα» μπορεί να σηματοδοτούν ότι το αντιπροσωπευτικό σύστημα αντίληψης κάποιου είναι η όραση (οπτικός τύπος). Όμως η φράση «αυτό ακούγεται ωραία ιδέα» μπορεί να σηματοδοτήσει ότι το αντιπροσωπευτικό σύστημα αντίληψης κάποιου είναι η ακοή (ακουστικός τύπος). Διαφορετικά, το «νιώθω ότι είναι ωραία ιδέα» μπορεί να σηματοδοτήσει ότι το αντιπροσωπευτικό σύστημα αντίληψης κάποιου είναι η αίσθηση (κιναισθητικός τύπος).

Ένας επαγγελματίας θεραπευτής NLP θα προσδιορίσει το αντιπροσωπευτικό σύστημα αντίληψης ενός ατόμου και θα χτίσει το θεραπευτικό πλαίσιο γύρω από αυτό. Ένα πλαίσιο το οποίο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης, τη συγκέντρωση πληροφοριών και τον από κοινού καθορισμό στόχων.

Δαφόπουλος Ευάγγελος
Κλινικός Υπνοθεραπευτής – Θεραπευτής NLP

Εκδήλωση στο Κέντρο Κλινικής Υπνοθεραπείας & NLP:

Αξιοποιήστε τις δυνατότητες του μυαλού σας: Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό σεμινάριο Θεραπευτικού NLP – NLP Practitioner